mizcawaii: cantik itu indah

ana here

hi ! nama aku rosliana rusli tapi orang panggil aku cik na , ana , @ ros hahaha banyak sangat nama samaran aku kan. I <3 MY BELOG .. yeayy !!! aku suka membaca , menulis , berbelog & etc *______^"

KliK - KliK

SauDara-SaudaRi

22 April 2011

15 kesengsaraan pengabai solat

Saudaraku-saudaraku yang dikasihi Allah…
15 kesengsaraan yang akan menimpa orang yang mengabaikan waktu solat. 6 kesengsaraan akan menimpa ketika di dunia.  3 ketika sakaratul maut, 3 ketika di dalam kubur, dan 3 lagi ketika bangkit dari kubur.
6 kesengsaraan ketika di dunia adalah:
Pertama : dicabut keberkatan hidupnya.Kedua : dihapus ciri-ciri orang soleh yang berada di wajahnya.Ketiga : setiap amal baik yang di lakukan, tidak akan di beri pahala oleh Allah.Keempat : doa tidak dikabulkan.Kelima : tidak akan mendapat bahagian dari doa orang-orang yang soleh.Keenam : keluar dari dunia (mati) tanpa membawa iman.
3 kesengsaraan ketika sakaratul maut adalah :
Pertama : mati dalam keadaan sangat hina.Kedua : mati dalam keadaan sangat lapar.Ketiga : mati dalam keadaan sangat dahaga, sehingga apabila seluruh air laut diminum, tidak akan hilang rasa hausnya.
3 kesengsaraan ketika di dalam kubur adalah :
Pertama : segera dihimpit oleh kubur.Kedua : sepanjang siang dan malam dibakar dengan api membara.Ketiga : dililit ular besar bernama Syuja’ (Ular ini matanya dari api neraka. Kukunya panjang dari besi yang panjangnya setiap kukunya adalah perjalanan sehari)
3 kesengsaraan ketika dibangkitkan dari kubur adalah :
Pertama : dihisab dengan berat.Kedua ; mendapat murka Allah.Ketiga : dimasukkan ke dalam Neraka.
Oleh itu, ketika mendengar suara azan, bersegeralah berwudhuk untuk mendirikan solat kerana azan memiliki makna-makna maknawi yang luar biasa.
Dalam kitab Tanbihul Ghafilin disebutkan bahwa Sa’id Jubair berkata, Ibnu ‘Abbas r.a ketika mendengar suara azan, ia menangis sampai basah serbannya dan merah matanya. Ketika ditanya, beliau menjawab, “Seandainya manusia tahu benarnya suara muazzin, pasti tidak mungkin dia sempat beristirahat dan tidur.” Apa maksudnya? Lalu beliau menjelaskan :
1. Seruan pertama, “Allahu Akbar” mempunyai makna, “Hai sekalian manusia yang telah sibuk mengurusi harta dunia, berhentilah dulu sejenak,sambutlah seruan ini, istirahatlah badanmu dan segeralah beramalbaik demi keuntungan dirimu.”
2. Seruan kedua, “Ashhadu alla ilaha illallah” mempunyai makna : “Aku mohon persaksian semua masyarakat langit dan bumi, bagiku di sisi Allah kelak di Hari Kiamat bahwa ‘ Aku telah menyeru kalian.”
3. Seruan ketiga “Ashhadu anna Muhammadar Rasulullah” mempunyai makna: “Aku mohon persaksian dari para Nabi khususnya, Nabi Muhammad s.a.w kelak di Hari Kiamat bahawa Aku telah memberitahu kepada kalian setiap harinya lima kali.”
4. Seruan keempat, “Hayya ‘alassolah” mempunyai makna, “Sungguh Allah telah menegakkan solat bagi kalian, maka tegakkanlah solat olehmu.”
5. Seruan kelima, “Hayya ‘alal-falah” mempunyai makna, “Masuklah kalian dalam rahmat dan peganglah petunjuk bagimu.”
6. Seruan keenam, “Allahu akbar” mempunyai makna, “Segala pekerjaan (urusan duniawi) terlarang bagimu, sebelum melaksanakan solat.”
7. Seruan ketujuh, “La ilaha illallah” mempunyai makna, “Inilah amanat tujuh lapisan bumi dan langit, sudah berada di bahumu, maka terserah kepada kalian akan dilaksanakan atau tidak.”

No comments:

Come Come N See. .. .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masa Berlalu